Spørgsmålet om Mayakalenderens slutdato

 

I noget tid nu har der været en diskussion igang angående den nøjagtige slut dato for Mayakalenderen. Denne debat fik for nylig et indspark da Don Alejandro Oxlaj, formanden for Mayaernes Ældreråd, forkastede den 21. december 2012 som arkæologer har foreslået. En nykommer indenfor dette felt vil måske blive overrasket over den hidsighed som denne udtalelse er blevet mødt med på hjemmesider så som forummet Sacredroad.org eller John Jenkins alignment2012.com. Denne hidsighed, som forøvrigt har været rettet mere mod mig end mod Don Alejandro som kom med udtalelsen, understreger vigtigheden af spørgsmålet og specielt til forståelsen af den kosmiske plan der ligger til grund for det. Forhåbentlig vil Don Alejandros afvisning af den 21. december 2012 som slutdato betyde at nogle vil grave dybere for at forstå evolutionen af bevidstheden og forsøge at forstå hvad denne slutdato virkelig er baseret på.

Det vigtige er dog ikke så meget hvad den virkelige slut dato for Mayakalenderen er, men hvordan vi skal forstå denne kalender og dens relation til den kosmiske plan. Dette er også grunden til at slutdato spørgsmålet kræver et åbent sind og tilmed en rimelig dyb forståelse af Mayaernes kalenderform for at forstå. Dem der taler for d. 21. december, 2012 som slutdato mangler sådan set en model for forståelse af evolutionen baseret på Mayakalenderen og ligger istedet alt deres fokus på hvad der vil ske på en bestemt dag; 21.december, 2012. Hvad de typisk foreslår for denne dato er en begivenhed på himlen eller et polskift, en komet der vil ramme jorden eller en anden fysisk eller astronomisk enkeltstående begivenhed. I mine øjne er det mest absurde af disse fortolkninger nok en bog der begiver sig for at bevise at dette er dagen hvor verden vil gå under pga. et polskift og der er intet vi kan gøre ved det (Orion Profetien). For dem der ikke har en videnskabelig træning som baggrund er dens falske profetiske "matematiske bevis" sikkert meget imponerende. Dem der bakker op om d. 21.december, 2012 slutdato, såsom www.diagnosis2012.co.uk, foretrækker en sådan nedtrykkende gang sludder som en analyse af bevidsthedens evolution, bare fordi den er i overenstemmelse med den slutdato de forudsiger. For dem er slutdatoen blevet til en religion og hvis en forfatter er enig i dette kan vedkommende bruges. At repræsentanterne for de nutidige Mayaer forkaster denne slutdato vil øjensynligt ikke være populært imellem dem da de ikke tilskriver nogen betydning til Mayakalenderen udover hvad der vil ske på denne bestemte dag.

På et snarligt tidspunkt hvor vi kan forvente en øget interesse i betydningen af Mayakalenderen, vil sådanne fortolkninger af at en begivenhed vil finde sted på en given dato selvfølgelig blive budt velkommen af dem der beskytter den etablerede orden, af den simple grund at de ikke billiger at vi er nødt til at tage del i en bevidsthedsmæssig evolutionær proces. Ydermere, hvis Mayakalenderen kun handler om en begivenhed der sker på himlen hvad andet er der at gøre end at sidde og vente med korslagte arme på det sker? Heldigvis er der for den seriøse studerende af Mayakalenderen en meget større righed end dette og den kan hjælpe folk med at forstå både fortiden og fremtiden og på samme tid tilbyde et meningsfuldt spirituelt indhold i livet.

Dem der forsvarer slutdatoen 21. december, 2012 sammenlægger desuden aldrig Mayakalenderen til en model for evolutionen af bevidsthed og sætter sig stærkt op imod det seriøse stykke arbejde - bogstaveligt talt bjergevis af beviser - der er blevet lavet for at verificere at den beskriver en vedgående evolution fra Big Bang og op til nutiden. En af konklusionerne som vi må drage udfra disse beviser er at vi indenfor de næste kommende få år kan forvente et sammenbrud af alle hierarkiske strukturer og specielt dem som er baseret på vestlig dominans af verden. En anden forudsigelse er at mørkets magt i perioden 19. november, 2007 til 13. november, 2008, vil blive en meget undertrykkende periode udført af de selv samme kræfter som vil gøre deres sidste desperate forsøg på at bibeholde deres dominans i verden. Hvis denne periode bliver forvirret af en periode med lys vil mange folk gå med på samme måde som det skete da den selv samme energi regerede verden, og specielt Tyskland, imellem 1932 og 1952. Det virker derfor indlysende at de regerende cirkler på vor planet ikke vil have denne information ud til den brede befolkning og at beskytterne af slutdatoen 21. december 2012, som benægter at vi lever i en vedgående evolution af bevidstheden, leger sig lige ind i deres favntag. Når reaktionen kommer i 2007 ville den regerende elite, der primært er at finde i USA, meget hellere have at folk tror at ingen stiller spørgsmål ved deres regeren og at spirituel frihed er umuligt. På det tidspunkt vil fortalerne for 21. december 2012 slutdatoen vise sig til stor nytte for regenterne og alle ideer om at Mayakalenderen beskriver en evolution hen mod enhed og balance  vil blive undertrykt. Disse udtalelser er selvfølgelig ikke baseret på en guddommelig åbenbaring, men med  paralleler der associere denne periode med korresponderende destruktive epoker i fortiden. Den primære grund til at slutdatoen er vigtig er i mine øjne at det farver vores opfattelse af nutiden og den umiddelbare tid foran os meget stærkt.

Var det ikke fordi spørgsmålet om slutdatoen er vigtig nu for hvordan folk vil forstå de kommende energier fra Quetzalcoatl og Tezcatlipoca ville jeg ikke se nogen grund til at diskutere den, specielt ikke taget alle de negative projektioner i betragtning - langt fra ånden af enhed - som det ser ud til at give anløb til hos nogle. Det er på nuværende tidspunkt meget vigtigt at diskutere de kommende energier fra Quetzalcoatl og Tezcatlipoca, men 21. december folket prøver at feje det ind under gulvtæppet.

Derfor er emnet om slutdatoen ikke så meget et spørgsmål om hvilken dato vi favorisere, men hvilken filosofi vi hælder til og hvilken vision for verden vi gerne vil se fremskridt for. Dem som benægter eksistensen af en kosmisk tidsplan der leder mod et stade af enhed har intet andet at tilbyde end status quo og det ser ud til at være de selv samme folk der er besatte af at have ret mht. 21. december slutdatoen. For dem er det vigtigste argument i 21. december slutdatoens favør at der er en enighed blandt arkæologer om det og derfor bør ingen stille spørgsmålstegn ved det. Men siden moderne arkæologer  nærmer sig Mayakalenderen som en overtro til at begynde med hvordan kan de  da på nogen måde vide hvornår fuldendelses datoen for skabelsens guddommelige proces vil være? Den guddommelige plan er ikke deres studiefelt. Kun den der har som udgangspunkt at forstå hvordan Mayakalenderen beskriver den kosmiske plan vil være i stand til at havne på den korrekte slutdato.

For at forstå slutdatoens oprindelse er det først nødvendigt at udpege den fundamentale misforståelse imellem moderne mennesker omkring Den Lange Mayakalender. Denne misforståelse er at fortidens Mayaer lavede denne kalender ved at have en speciel slutdato som mål. Selvom det må virke begejstrende for os da vi lever i den tid er det simpelthen ikke korrekt. Inskriptionerne fra oldtidens Mayaer drejer sig faktisk udelukkende om at beskrive begyndelsen på Den Lange Kalender, skabelsesdatoen, som blev sat til at være 11. august, 3114 fk. De Mayanske kongelige der levede nogle 3500 år senere søgte at retfærdiggøre deres position ved at spore deres forfædre tilbage til begyndelsen af denne skabelse og ville gerne forstå denne skabelse som deres magt var baseret på. Kun dem der har studeret Mayakalenderne ned til en vis dybde vil vide at inskriptionerne drejer sig om skabelsesdatoen og ikke slutdatoen. Den eksakte placering af begyndelsesdatoen for Den Lange Kalender falder på dan dato da solen var på sit højeste punkt i Izapa, hvor Den Lange Kalender sandsynligvis blev lavet. Derfor har vi al grund til at tro at det var på denne dag hvor solen var på sit højeste at slutdatoen var baseret på. Slutdatoen for Den Lange Kalender vil simpelthen falde på nøjagtigt 1.872.000 dage efter denne dato, hvilket placere den på den 21. december, 2012. Derfor er slutdatoen lært af arkæologerne, 21. december, 2012, direkte afhængig af det faktum at folkene, der levede i Izapa på det tidspunkt, betragtede den 11. august, den dag hvor solen var på sit højeste i deres egen tempelby, som en hellig dag. På grund af dens højdepunkts karakter var den sikkert i lang tid blevet betragtet som "en dag hvor tiden begyndte", som faktisk betød begyndelsen på en årlig cyklus der fastslog årstidernes skiften på dette sted.

Problemet med denne begyndelses dato er fra et større perspektiv at den mangler relevans til resten af verden. Hvorfor skulle denne dato, som begyndelsen af Den Lange Kalender er sat til, betyde noget for folk der bor på andre steder end Izapa (eller på den samme bredegrad)? Det spiller tydeligvis ingen rolle for folk der bor andre steder i verden, og er simpelthen baseret på ønsket fra Izapaneserne om at fastslå deres eget sted og tradition. Tror man derfor at den energimæssige begyndelse af Den Lange Kalender falder på den dag da "tiden begyndte" i Izapa er som at tro at Jesus faktisk blev født på Juledag. Parallelen er at i begge tilfælde blev en ældre tradition overtaget af en ny kalender tradition, den paganske midvinters solhverv i de kristnes tilfælde, som ikke var relateret til hvad det var meningen der skulle blive fejret. Det at en så gammel etableret meget vigtig lokal tradition som solens højdepunkt i Izapa ser ud til at dominere opfattelsen, hos nogle som på nuværende tidspunkt er interesseret i Mayakalenderen og også de moderne fortalere for 21. december 2012 datoen, viser at de er fastlåst i den samme etablerede tradition som de gamle Izapanesere var. Så er det for mange af dem åbenbart ikke tilladt for en forsker at udbrede sit perspektiv eller stille spørgsmål ved noget alle arkæologerne ser ud til at være enige om. Man kunne prøve at forestille sig hvor videnskaben ville være i dag hvis der aldrig var blevet stillet spørgsmål ved sådanne lokale traditioner. I mine øjne er det videnskabens opgave hele tiden at forsøge at nærme sig en holistisk forståelse af verden og at være fastlåst i en lokal tradition (uanset om det er Mayansk eller proto-Mayansk) forhindre udviklingen af en forståelse for den kosmiske plan som har relevans for hele vores planet.

Den anden grund til at vi må forstå hvorfor at 21. december 2012 datoen er forkert er at den falder på tzolkin dagen 4 Ahau, da dette ikke er en fuldendelses energi. Den skal falde på en dato der er 13 Ahau, da dette er den tzolkin energi imod hvilken alle tzolkin energierne bevæger sig. Dette kan være et sværere argument at følge end det at begyndelsen på Den Lange Kalender er baseret på en lokal tradition. For at indse at slutdatoen må falde sammen med en energi der er en 13 Ahau dato forudsætter af én at han eller hun i relativt lang tid udelukkende har fulgt den sande tzolkin tabel. Kun på den måde vil man være istand til personligt at opleve energiændringerne, og desværre er der ikke så mange mennesker der gør dette. Hvis folk blander to forskellige tabeller kan vi være sikre på at der er for meget forvirring til at energiændringerne kan mærkes. Det er dog vigtigt  at vide at Don Alejandro taler om en profesi om 13 Ahau's tilbagevenden der ser du til at have overlevet gennem tiderne. Carlos Cedillo gjorde mig også opmærksom på en passage i bogen Chillam Balam fra Chumayel der beskriver 13 Ahau energien som følger: "sandelig, en hellig fuldendelse af tiden" - en erklæring der ikke er et finde om nogen anden tzolkin energi i disse profetiske Mayabøger skrevet for få hundrede år siden. Udfra en viden om tzolkinen er det simpelthen logisk at den sande Mayakalender ender på en dag der har 13 Ahau energien.

Placeringen af slutdatoen af denne skabelse på denne specielle 13 Ahau energi den 28 oktober, 2011 er understøttet af hvad der ser ud til at være en rettelse lavet i Palenque til den originale  Lange Kalender i Izapan flere hundrede år senere. Præsterne i Palenque som øjensynligt fulgte den sande tzolkin kalender pertentligt er højst sandsynligt begyndt at føle at der var noget galt med sammenhængen mellem den Lange Kalender i Izapan og tzolkinen. (Siden de boede i Palenque var de ikke knyttet til eller i forbindelse med solhvervs datoen i Izapan). Rettelsen som de hentydede til var imidlertid ikke antydet som en ændring af den Lange Kalender i Izapan på grund af de afskrækkende konsekvenser. (Den der betvivler dette skulle overveje hvor let det ville være at ændre den Gregorianske kalender hvis Jesus fødselsdag var fastlagt med absolut sikkerhed). En sådan ændring ville ikke have været mulig på grund af den enorme rolle den Lange Kalender havde i at legitimisere det palenqueianske dynastis regeren og den stabilitet som det leverede til samfundet. Derfor kunne dets præster kun antyde at den Lange Kalender i Izapan havde ramt 420 dage ved siden af.

Udfra dette kan man sige at de palenqueanske præster omkring 600 e.kr.begyndte at føle hvad der svare til hvad mange begynder at føle idag. Hvilket er at der er noget galt med slutdatoen 21. december, 2012 for den Lange Kalender. Denne oplevelse vil kun øges i de kommende år i det mindste blandt dem som ikke er tilfredse med at repetere hvad andre andre folk siger  og som faktisk er istand til selv at opleve den guddommelige skabelses bølgebevægelse hen mod stadiet af enhed. Og det er til disse folk jeg primært henvender mig, fordi det er dem der kan anlægge vejen som den guddommelige plan ser ud til at lægge ud for os. Jeg henvender mig ikke primært til dem for hvem det er mere vigtigt at få ret angående en dato end at hjælpe den spirituelle fremtid for menneskeheden på vej. I denne kontekst vil jeg også gerne pointere at mange folk har en stærk intuitiv fornemmelse om at året 2012 vil betyde noget specielt. Denne intuitive fornemmelse er fuldstændig i overensstemmelse med datoen 28. oktober, 2011, idet at hvis skabelsens guddommelige proces bliver fuldbragt på denne dag vil 2012 sandelig være året hvor den store forandring bliver frembragt. Hvis fuldbringelsen af den guddommelige skabelse istedet skulle falde på Izapan slutdatoen, 21. december, 2012, ville det blive år 2013 der ville høste forandringen. Intuitivt ser det ud til at de fleste hælder mod 2012 datoen og jeg føler dette lover at som vi nærmer os vil folk i højere grad blive draget mod den energimæssige korrekte slutdato, 28. oktober, 2011.

Carl Johan Calleman
Orsa, Sweden
4 Cib (4 Ugle/visdom)
7.6.15 i den Galaktiske Underverden